Joieria i cultura japonesa: passat i present
La cultura japonesa compta amb un llegat mil·lenari en joieria, on la llum i els colors agafen més protagonisme que mai.
La joieria forma part de la trajectòria artística de nombroses civilitzacions d’arreu del món, i entre elles també de la cultura japonesa. La història de la joieria en la cultura japonesa és mil·lenària. Tanmateix, el paper de la joieria en la història d’aquest país oriental és poc coneguda al món occidental, en comparació amb altres civilitzacions. En aquest article farem un petit recorregut per la història de la joieria japonesa i el seu paper com a font d’inspiració per a la joieria d’autor.
Els inicis de la joieria al Japó els trobem en el període Jomon, diversos segles abans de crist. La tasca arqueològica mostra que ja llavors es fabricaven penjolls, arracades i braçalets. Els primers exemplars de joieria japonesa estaven elaborats amb diferents materials, com ara pedres, fusta i ossos d’animals. Més endavant, es van començar a utilitzar materials preciosos, com la laca, l’àgata i l’ambre, materials molt escassos a l’illa oriental. Aquests primers exemplars acostumaven a estar tintats amb colors vius, com el vermell, el verd i el blau. L’ús de colors va fer despertar l’interès per l’or i la plata. A partir del segle VII es van començar a explotar les mines d’or de l’illa, un material desconegut fins llavors.
La influència xinesa en la joieria japonesa
La joieria va viure una època de poca influència en la cultura japonesa durant la seva etapa budista. Entre els segles VI i VIII, Japó va iniciar la seva obertura comercial, amb una forta influència del budisme provinent de Corea del Sud. Durant aquest període es va avançar en noves tècniques de joieria, amb el vidre com a principal matèria primera. Tanmateix, el seu ús entra la població va baixar. I encara ho va fer més a partir del segle X. En aquell període la noblesa japonesa va deixar d’utilitzar joies, a excepció dels sensu (els típics ventalls japonesos), per diferenciar-se de la influència xinesa, molt vinculada a l’ornamentació.
El període Edo: la renaixença de la joieria japonesa
Després de segles turbulents, i amb l’arribada del comerç occidental, Japó identifica el període Edo (del segle XVII al segle XIX) com l’etapa de la renaixença de la joieria japonesa. El comerç recurrent amb Europa fa desembarcar la influència occidental en la joieria nipona. Durant aquesta època la joieria japonesa té una principal funció: l’adornament dels cabells femenins. Es comença a oferir una major riquesa en els dissenys joiers i s’utilitzen matèries primes molt valuoses, com l’or, la plata, el corall, el marfil o l’ambre.
Més endavant, a finals del segle XIX apareix l’anomenada “joieria moderna” japonesa. S’introdueixen altres peces precioses, com els diamants, i s’amplia el ventall de productes: es comencen a crear anells, braçalets, penjolls i polseres. Durant aquest període, la joieria japonesa agafa un caire més occidental, però segueix tenint trets distintius que inspiren nombroses col·leccions de joieria arreu del món.
Samurai, Sakura, Maiko i Kyoto les quatre col·leccions de Majoral d’inspiració japonesa
I justament aquests trets distintius de la joieria japonesa ens han inspirat per a la creació de col·leccions úniques. Entre elles, a Majoral trobem les col·leccions Samurai, Sakura, Maiko i Kyoto, creades a partir de l’essència de la cultura japonesa.
Samurai: un estampat japonès delicat i elegant
En primer lloc trobem la col·lecció Samurai, on delicades escates composen un estampat japonès. La seva forma arrodonida evoca l’època medieval japonesa, o l’ombrel·la de les tradicionals geishes nipones. La col·lecció Samurai està confeccionada amb acabats de metall, gris semioxidat i or mat, cosa que proporciona austeritat i elegància a la joia. Samurai és una col·lecció delicada i elegant inspirada en la cultura japonesa.
Maiko: la col·lecció que ens transporta al racó més recòndit del Japó
Maiko és una altra de les col·leccions de Majoral inspirades en la cultura i joieria japonesa. Creada amb Or reciclat RJC, Maiko genera sanefes orientals a través de plecs metàl·lics que fan jocs de llum sobre la pell. A més, el seu disseny també evoca la forma dels sensu japonesos. Una joia inspirada en el la modalitat teatral japonesa kabuki, que pretén unir l’essència del racó més recòndit del Japó amb la delicadesa d’una joia elegant.
Sakura: un dels símbols de la cultura japonesa feta joia
També trobem la col·lecció Sakura, un autèntic homenatge a la vessant més radiant de la cultura japonesa. La Sakura (cirerer en japonès) és símbol de la transitorietat de la vida, la reflexió i l’alegria de viure. I a Majoral hem volgut traslladar aquest cant japonès a la vida en una col·lecció plena de lluminositat, color i alegria. La vitalitat dels pètals dels cirerers ens transmet joia per la vida, però també senzillesa, bellesa i harmonia amb la naturalesa.
Kyoto: una connexió amb la naturalesa salvatge del Japó
Finalment, cal destacar Kyoto, una col·lecció que emula els jardins japonesos. La col·lecció Kyoto té un esperit minimalista i vol ser un símbol de connexió cultural amb la naturalesa salvatge.